Wednesday, January 29, 2014

penjimata 2014

Jenguk sebentar ke blog yang dah bersawang ni. Basically xtahu nak post apa pun. 2014 so far ok. Tapi sedang merangkapenjatan kaw kaw punya.tapi xla strict sangat.kesan pun tidaklah drastik sangat. Apa yang dijimatkan? Hmmm... Ini baru belajar2 nk jimatla. 1. Kurangkan makan di luar. Maknanya lebih kerap masak. 2. Cuci kereta sendiri. Belum cuba buat lagi, tapi mcm berminat. 3. Bercucuk tanam. Setakat ni belum dapat kutip hasil lagi. 4. Pastikan setiap bulan, ada membuat simpanan..sikit pun jadilah. 5. Kalau makan di luar, kerap order air suam berbanding air yang berperisa. 6. Kurangkan penggunaan elektrik. Masih blaja lacm mana nk jimat tang nie. 7. Instead ke pasaraya, hanya akan ke kedai runcit atau mart sahaja dan membeli barang keperluan yang terputus dan yang disenaraikan sahaja. 8. Kurangkan aktiviti eksperiment resipi...ini untuk elakkan pembaziran. 9. Menggurangkan penggunaan kad kredit.outstanding bayar cepat2.. Setakat ni itu aje yg terfikir.masih mencari2 apa lg yg nk dan boleh dijimatkn. Harapnya sedikit sebanyak dpt la membantu. Bukanlah apa, cuma at one point of time we need to change kan, whether we like it or not...semoga dipermudahkanlah hendaknya.

No comments:

Post a Comment