Thursday, May 24, 2012

Cokodok pisang/jeput pisey

 Yeppp...mari kita belajar masak cokodok pisang a.k.a jepput pisey:

tak susah pon ...pejam mata pun bleh siap

bahan-bahan:

1. Pisang-sesikat mungkin. boleh gina pisang abu, nangka atau berangan.
2. Gula merah. (gula putih pun boleh)
3.Tepung gandum
4. 2 sudu kecil tepung penaik
(sila lihat gambar)




Ok jika anda perasan...bahan-bahan diatas tidak dinyatakan sukatannya. hahaha. Menangis la ko. Orang pandai masak memang macam ni. Sebab sukatannya adalah agak2! Jadi sila agak-agak sendiri nak manis takat mana. ikut level masing-masing yo. Tepung jugex samaaa jangan terlampau banyak nanti cokodok tepung namanya sebab dah tak rasa pisang dan keras macam batu.

Cara-cara:

Gaulkan ajer semua bahan-bahan. Nak campak sekalian bahan pun volehhh tapi teknik yang lyn guna adalah masukkan pisang n gula dulu. lenyekkan bersama, selepas itu baru diletakkan gandum dan serbuk penaik tueee. Baru senang nak sebatikan, Pakai senduk voleh, pakai tangan pon volehhh. Pakai tangan lagi feel. Waktu ni pejam mata pon voleh. Lenyek lah sehingga rupanya begini haaa dan sudak mesra gitewww:-

Akhir sekali goreng lerrr.. waktu nk goreng pastikan minyak betul-betul panas. Sama juga kali ini nak guna tangan pun voleh nak guna sudu pun voleh. Tapi lyn suka pakai tangan sebab bentuknya lagi cantexks uolss.
Sori gambar dah siap tadak sebab sudah dibaham oleh sekalian pemangsa...burlppp Alhamdulillah.

Ok sehingga ketemu lagi ya. daaaa.....

Tuesday, May 8, 2012

sweet corn

Saya bizzy..so brunch dgn sweet corn&pau jerrr.nk cepat la. Me also pengemar sweet corn..Tapi sweet corn nie tak sedappp. Bukan ke senang jer nk buat sweet corn ni?haiiiyaaa. Nak jual lak tu...buatla sedap2 skettt (mode emo lapa n bz).. Tapi habiskn gak sebab laparrr. Pau mkn inti jer...kulit buang. Tak sedap gak.
Apa masalah ni senarnya...hahhsahaha

Aku bizzy wehhh dateline-dateline..ehh kerja editor ker????dok ehhh. Kerja perangi rasuaahahahahah.

Sunday, May 6, 2012

Amsyar's Birthday Party - Part II

Meh kita cerita pasal food lak. Pada awalnya mummy ingat nak buat nasi ayam sebab nak panggil mkn tghari. Tapi bila pk pk semula panas kot waktu tu....berasap lak tetamu nanti. Jadi acara adalah minum petang. Maka menunya btukar dari nasi kepada mee dan satay. Mummy buat mee curry sebab mummy rasa mummy pandai buat mee curry...kahkahkah...mummy kata pandai k bukan terror. Alhamdulillah sapu licin mee curry mummy,kira pandaila budget makanan untuk 30orang gitew. Satay kami tempah d Satay Hj Samuri yang akan sentiasa jadi makanan pelengkap majlis kami.... Satay ayam dan daging juga sapu licin. bagusss.

Pulut kuning ni lak tokma yang buatkan. Sedapppp makan bsama dengan rendang daging yang juga tokma yang buatkan. Terima kasih Tokma. nanti mummy blajar camno nak buat pulut kuning ni...nampak macam senang jer tokma buat.


Untuk sweet treats lak semua mummy tempah dengan syarat dihantar terus di depan muka pintu umah. taksempat kot nak g kutip and beli d kedai sendiri. Jadi harus yang boleh hantar terus ke rumah. Setelah beberapa minggu sebelum itu mengoogle mummy tempah kek rainbow Ams ini dari Little Thumb Bakers. Sedap keknya bleh tgk pics. Selain kek Bday, Red Velvet dan pavlova ni tempah dari Little Thum Bakers gak. RV & Pavlova adalah sangat sedap.Im a satisfied customer lah....thinking nak tempah lagi...hemmm












Nak tahu harga, sila visit ke FB beliau,,,sorry takbuat link here.

Untuk tartlet lak, i tempah dengan en. mazlan. Ini pun dhantar terus depan pintu rumah..before this dah pernah tempah dengan dia dah...untuk majlis apatah lupa...ada sedikit kenaikan harga tapi takkisahla...janji depan pintu umahkan. Dia buat macam-macam blueberry tart, fruits tarts tapi ini mummy tempah blueberry tart kot.


Selain dari tu tokma buatkan pudding laici gak and mummy buatkan jelly custard cocktail pudding...cuma tiada dalam simpanan gambar..tak sempat snapp.


Thanxs a lot pada yang sudi hadir utk bday Amsyar ini. Keluarga terdekat terutamanya.



pada yang teliur ni apa tunggu lagi...cepat la tempah. Cewahhh promo lak hihihiii....

untuk anak mummy moga membesar bagai juara. mummy love u son!


Saturday, May 5, 2012

Amsyar's Birthday Party - Part 1

Mari bcerita bday party Amsyar. yeahhh bday pertama untuk anak lelakiku. Harusla mak rasa Xtra teruja kan. Well mula-mula memang tak mau sambut pun sebab ala budak setahun xtahu apa pun tambah lagi mak bizzy kerana terpaksa menghadiri persidangan di Lumut, Perak.

Tapiii memandangkan Tok Ma and Baba nya ada di KL sebab Baba undergo for some operation, mummy takmo melepaskan peluang anak mummy meraikan ulangtahunnya bersama dengan orang-orang penting ini. Saat paling berharga dan sangat disyukuri kerana dberi kesempatan untuk meraikan kelahiran bersama dengan orang tersayang..Dulu masa Amsyar baru lahir tok ma la orang yang paling bersusah payah menjaga Amsyar dan kena jaga Baba lagi.huhhh sungguh mummy terhutang nyawa pada insan bergelar mama.

Ok back to track. Ingat senangkah plan for a birthday party? tak semudah yang dlihat. Demi anak dan semangat gigih mummy curi2 masa gak. Mula-mula sekali adalah memilih tema bday. Yeaapppp mummy yang pilih "Smurfy Party Theme" si anak yang baru masuk setahun non tahu apo2. Hakikatnya, muvi dio pun mummy tak nonton lagi.Belasah ajo. Susah gak actually nk cari barangan smurf ni utk party...need to mix and match lah. But Alhamdulillah mummy puas hati.

Untuk tema Smurf Mesti la ada smurf kan...jadi mummy belila 2 ekor smurf untuk deco, Seko mummy beli di toy r us and sekor lagi abah beli di d curve kot.Banner itu kami beli d baloon buzz pilih yang ini sebab tahun-tahun depan anak-anak yang lain pun boleh guna lagi yang ini. Cuma nama and kat tepi-tepi tu abah yang tambah dan designkan smurf tu, Kira tambah sendirila. takdak closed up la banner tu yea...let me explainlah dkat nama and umur tu ada gamabr smurf. abah yang adopt dari mana ntah.




Memandangkan anak mummy masih kecil, jadi mummy xmo sakit pale nak mikir game apo,,,sebab anak mummy bukan reti nak main kan...mummy pun akan bz melayan tetamu serta jadi chef di dapur. Maka tiado kudrat nak jadi instructor game. Mummy pk mesti ada sesuatu untuk kanak-kanak supaya tidak bosan lalu mummy myediakan bubble bottle untuk kids. Abah punya duty untuk design dgn gambar-gambar smurf,,while kak farah yang tampalkan..Sungguh macam kerja kahwin jer.


Botol air mineral pun abah yang designkan. Janji bertemakan biru and smurf...have to do that lah untuk meng'smurf'kan. Actually mummy nak tempah khas the labelling tapi disebabkan last minit, printing pun tak mahu terima. Lagi pun dalam kuantiti yang sedikit so fahamla naper dorang reject. Untung abah pandai buat. If tempah pun sama jer macam abah buat kan...so bila abah yang buat bleh la bjimat sket. Nasib baik abah bkeras nak buat takder la duit mummy mbazir dan abah buatkan pun cantikkan.

Okey, sekarang nak cerita pasal party pack lak....huhhhh mencari party pack Amsyar ni mahu 5 buah mall mummy jelajahi. dalamnya ada eraser, note book, stickers, and pen. Ada di beli d Sunway Pyramid, IOI Mall janji ia adalah label smurf...gambar isi party pack ni ada dlm fone lak.... Pack itself dibeli d baloon buzz wangsa walk, brunch taipan xada lak party pack smurf ni.


ok now kita cerita pasal baju lak. Usaha nya kami nak print 3 lai baju smurf...bermula mencari design hinggalah nak cari tempat yang bleh print baju 3 lai...takat gaduh2 manja ngan abah tu toksah cakapla.sibbaik abah Amsyar ni cool orangnya....but serius mummy memang gigih mencari tempat yang blehprint baju nie...bukan senang tau nak print 3 helai ni jer. baju ini hanya siap pada malam sebelum walau djanjikan sehari sebelum...hasilnya:-
                                                                   Amsyar Smurf
                               mummy Smurf & Abah Smurf (gambar tidak memuaskan)


Baloon lak sibbaik ado yang foil gambar smurf..tambah-tambah sket baloon helium warna putih and biru..kat sini ada miscommunication sket sebab niatnya nak banyak baloon tapi abahkan tak suka mbazir so abah beli tambah 10 jer baloon ....But bagus gak abah tak beli...Ala lagupun helium ni hanya btahan 8 jam jer so not worth it.

Itu saje kita cerita utk part 1 birthday Amsyar ni. Bab makan kita cerita part II nanti. Tungguuuu....

Wednesday, May 2, 2012

Update

Will update with my lil boy lil smurfy party later. right now im very busy and my schedule very tight with submissions.  Thank you