Thursday, February 3, 2011

Melenggang perut.

Melenggang perut? Apakah? masih relevant lagi ker dengan zaman kini. Apa hukumnya? Haaaa silalah buat research sendiri...boleh juga rujuk laman ini dan yang sewaktu dengannya http://www.ashtech.com.my/adat/lenggang_perut.html

Kalau bukan disebabkan suasana dan keadaan yang tak mengizinkan, i mungkin akan terjebak dengan adat silam ini juga. Tapi Alhamdulillah, setiap yang berlaku ada sebab musababnya kan! Jadi i decide hanya membuat solat hajat sahaja daripada melakukan adat melenggang perut.

Dalam duk sarat mengandung nie pastinya akan membataskan pergerakan. But Again Alhamdulillah kudrat yang ada ini masih mampu dikerah untuk melaksanakan takat yang termampu. Terkilan dengan beberapa perkara itu lumrah la ibu mengandungkan sensitif. Alhamdulillah juga saya punya ibu superwoman...I owe you my life mama. Can i be as good as her???i wont find anybody like her in this entire universe. Kasih ibukan...again,,,,can i be like her???I'm still wondering and doubtful... Masakan tidak,,,menjaga ayahanda yang sakit lagi dan melayan kerenah anak mengandung dan menyediakan segala2nya bagi solat hajat ini pada usia dan kudrat beliau yang ada bukan sesuatu yang ringan dan enteng.

Special thanks juga pada yang ringan tulang membantu. Buat baik pastinya dibalas baik.Yang melarikan diri dan hanya muncul bila lapar tak pea, i faham ini bukan kerja kamu...segalanya masih berjalan lancar tak perlu menyakitkan hati orang lain...cuba renung2kan kenapa idup kita tak pernah tenang? Jawapannya sebab idup tak pernah jujur dan ikhlas.. as simple as that.

Lately ini byk yang difikirkan. Nak dikatakan jiwa ni terlalu sensitif rasanya tidak juga kerana setakat ini i tak penah menangis sebab nak makan sesuatu dalam keadaan dan kadar yang segera atau minta yang pelik2 hingga berputar suami mencari. Kisah2 demikian kan sering kita dengar terjadi pada mereka yang berbadan dua. I rasa setakat ni i takla banyak kerenah..tapi disebabkan tak banyak kerenah ni juga si suami akan mengambil enteng pada kita. When we try very hard not to make him miserable he will then take us for granted. Bila kita cuba sedaya buat segalanya sendiri, dia akan anggap isterinya ok dan tak apa.. Yeala bukan dia yang mengandungkan dan dia takkan rasa macam mana carrying a baby for 9 months 10 days. Si suami juga tak tahu nk tolerate dengan beberapa perkara,,,bila minat dan tugas in conflict, minat di prevailkan. Bengkak jugak dada nie...Mungkin juga lately ni jiwa ibu mengandung ni makin tak keruan,,,jadi saya tuntut extra care dan understanding dari suami saya!

Esok udah mau berangkat ke Istana kayangan...penat memang masih belum reda,,,tapi ahad perlu bertugas...I nie kalu beri cuti 12 bulan pun takkan cukup...dulu waktu adrenalin berlebihan tak hingin cuti tapi kini kalau boleh hari2 nak cuti....i need to be tough kan. I know im kinda lembixs gal...nanti jadi ibu lagi penatkan. So jangan banyak merungut!

Beruntung pada mereka yang dapat tinggal dengan parents yang masih sihat walafiat. Anak bongsu macam i nie dah tak dapat privilege mcm tue lagi dah... But what ever it is i tetap bersyukur sebab punya abah and mama lagi...harap kamu-kamu-kamu juga bersyukur kerana nikmat ini tiada harga dan bandingannya.

No comments:

Post a Comment