Wednesday, May 5, 2010

Lemon Rosemary Chicken Grilled

Hi uolsss...arini nk bkongsi resipi...ahad lalu, selepas mentensionkan diri i telah masak sesuatu yang istimewa untuk hubby atas permintaannya yang telah berzaman dia minta dibuatkan. Lalu sempena dengan terapi kekusutan i telah masak CHICKEN LEMON ROSEMARY...resipi i ambil Teratak Impian. Kak Zai tompang lalu yea, minta izin postkan resipinya di sini,,,rasanya superb and super duper easy to make. Memang berjaya terapi check it out:

I ubah resipi ini sedikit memandangkan ayam yang i gunakan hanya 1 upper thigh and 3 wings...ala untuk 2 org makan jer..anak2 buah ku jgn mleleh tgk ini, nanti che su wat lagi next time, ini experimen jer,,xsangka bjaya lak. my version and portion adalah seperti berikut:

LEMON ROSEMARY CHICKEN GRILLED

Bahan:

1 thigh, upper thigh dan 3 ketul kepak
1/2 biji lemon
5 ulas bawang putih
4 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
1 sudu besar serbuk lada hitam-lebih kurang la,,i agak2 jer tapi not to over powered la
1 biji kentang dibelah 4
1 biji tomato atau lebih
Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong-tak masukkan pun xda stock
1 biji bawang besar dibelah 8
2 sudu serbuk Paprika - takda stock gak, i ganti dengan cili boh
Kicap Pekat - tak da gak so i ganti dengan sos tiram 4 sudu
Garam dan gula secukup rasa-i ganti dengan serbuk chicken stok dan madu
2 helai daun bay

Cara:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
umbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.(i just gaul2 kasi mesra jer-sebab buka guna seekor pun)
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.(i perap selama 1 jam)
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 1/2 jam atau sehingga masak.
Balik balikkan setiap 1/2 jam. lumurkan bahan rempah yang berlebihan supaya tidak terlalu kering Hidangkan..bersama mashed potato dan salad..

Sungguh senang...cayo la. Cuba la buat k!Jom tengok hasilnya

Tara.....sedappp resipi nie...selamat mencuba


Malam itu kami makan ayam ini dengan nasi putih dan tomyam...ala ala konsep fusion gitu hahaahaa..orang makan ngan salad and mashed potato-we all makan dgn nasi + tomyam lagi


Menggunakan oven-hadiah dari B sebab dia tahu wife dia suka masak!Like it a lot


Sila perap supaya lebih mesra gitewww...

Nota Kaki:
Malas nak arrange gmbr...so sila reverse dalam melihat gmbr2 ini.

2 comments:

  1. waaahh sedapnyee..elyn..apsal tak suh biy je masakkan..kan ke dia cuti..kihkih..korang wat la openhauz makan2...konfem kite dtg..hohoho

    ReplyDelete
  2. B masak rentung la jawab nyer...takat mamee boleh ler, itu pun dia buat utk dio jerrr...haremmm Mr mama i tuh.buat mkn2 br nk mai yea,mmg dasar pemakan u nie!

    ReplyDelete