Friday, July 31, 2009

Nur Kasih

Baru sahaja selesai menonton drama "Nur Kasih" thumb up for the drama. Selain daripada penggambaran yang begitu mengagumkan menggunakan high defination of camera, plot-plot yang menarik dan pelakon-pelakonnya menjiwai watak dengan berkesan. First time tengok cerita melayu yang sebagus ini.

Ada yang komen kata antara Katrina (Syarifah Sofea) and Adam (Remy) sering berpelukan dalam drama ini...i would say, helloooo itukan jalan ceritanya. Setiap gesture yang dibuat mempunyai nilai ceritanya dan maksud penyampaiannya. Walaupun epilognya masih belum berakhir tapi jalan ceritanya i would say superb. Sangat meruntun jiwa.

Cerita ini telah membuatkan aku begitu teruja untuk menunggu di hadapan TV pada setiap jumaat-malam without fail. Harap orang lain juga dapat menghayati cerita ini kerana penyampaiannya sangat berkesan.

Wednesday, July 29, 2009

Clamping Zone

What a bad day, im late 5min to the office due to rainy day and i almost bumped into a motorbike because he was at grey area when i wanted to change lane at the highway. Anyway i admitted to the mistake. Thank God, You saved my husband's car.

Lunch time, we went to Plaza Damas because KB craving for Bagel. We had problem in finding carpark eventhough we arrived quite early. After searching for about 15mins i decided to park illegally. I parked just beside a signage "Clamping Zone Denda RM50". I got some instinct but i just ignore it because i really hungry and parking full whattttT! We had our lunch at Penang Village and also tapau Bagel coz KB successfully seduce me. It is really good beb. The Bagel shop just beside Coffee Beans Shop @ Plaza Damas. We go for plain Bagel and luxurious creemcheese filling.

At 2.00pm we go back to the car and to my suprise...the green savvy had been clamped by the authority. huwaaaaaaa....baru nk nyesal skrg keyyy. The smart Azali told me that we parked just under the CCTV...and beside the signage...Kenapa sekarang baru cakapppp???Y???,,,definitely my fault la because i have seen the signage and do not bother about that.

Azali called the authority and they asked us to go to their office. I and Azali then went to the Conceige and ask a lady incharge to call Pak Guard and to meet us @ my car because i dont even know where is their office. After buat muka kasihan and cakap elok-elok dengan Security we managed to reduce the fine to RM30 - to be devided to 5 of us hokeyyy. Itupun lepas I cakap even dekat mahkamah pun boleh buat rayuan and Azali siap tambah kata ini kesalahan pertama kami. hahahaaa....sekarang rasakan macam mana perasaan bila buat rayuan!

I am wondering, why i always kantoi bila buat salah?I noticed this happened since secondary school lagi. Asal jer i buat salah mesti cepat benar kantoi. That is one of the reasons why i am such a obedience @ school. Moto "Saya yang Menurut Perintah" rupanya telah dipupuk dari dulu lagi. Honestly, every time i buat kerja-kerja nakal ni actually i have the instinct that i am going to kantoi but most of the time i ignored it- like what happened today la kannn. Yelaaa sometimes we really like in hurry, in desparate, under provocation ,in dire need or we left with no choice!

But what ever is the reasons i think now i should trust my instinct...the clue is there and always right. It just whether you want to follow it or ignore it.

Tuesday, July 28, 2009

Isteri yang bekerja

Seorang isteri yang bekerja.
Sebelum tido pk nk pakai bj apa esok, sebaik-baiknya kalau taknak lambat ke ofis terus gosok baju. Sambil menunggu mata lelap tgk tv dulu.Bangun pagi-pagi siapkan diri, buatkan air untuk suami dan bergegas ke ofis. Dalam perjalanan bergelut dengan kereta-kereta untuk sampai ke ofis dan meninggalkan capjari-tanda dah masuk ofis selewat lewatnya jam 8pg.

Sarapan ringan di ofis seperti secawan milo dan 5 keping biskut cream cracker Jacob's (biskut turun temurun) Baca fail-semalam pun dah baca supaya tak panik hari ini. Hari ini baca lagi sekali supaya tahu macam mana nak handle. Buat kerja (tak perlu ulasla sebab kerja yang boring) sambil pk nk masak apa hari ini.

Tik Top Tik Top ok skrg dah kul 5 jommm balikkkkk. Berhempas pulas dengan kereta-kereta besar dan kecil. Sampai umah. Angkat kain,lipat dalam masa yang sama masak.Suamiku pulang dari tempat kerja Vrooommm...motornya berdehem....kereta ijaunya aku rembat. Jemput makan. Kemas dapur. Bersihkan diri dan solat.... jam sekarang lebih kurang 9.30 malam -kejap lagi suami order air kopi atau nescafe bersama dengan buah-buahan atau maggi. turun balik ke dapur buat apa yang patut. Skrg dah kul 10.30malam jadi ulang balik para pertama di atas.....sekian

Sunday, July 26, 2009

Tak Best Langsung

I make up my mind and decide to go to the warehouse sale @ stadium melawati, Shah Alam.
Tetapi amat kiciwa kerna barang-barang untuk jualan gudang ini tidak mencapai standard seperti yang diiklankan. Harganya tidakla murah sangattttt sungguhpun sale up to 80% katanya. Ala normal la kalau barang-barang yang dah outdated harusla markdown the pricekan if not memang takde saper la nak beli. I just buy lingerie wacoal and boxer for my husband.

Sungguhpun harga turun (on certain items only and you have to be extra careful coz some of the items harganya di markup) keinginan ku terbantut kerana barangannya tidak berkualiti...really turn off! Katanya barangan berjenama like Guess, Nine West, Wacoal, Audrey, Polo, etc tetapi barangannya dah lapukkkkk sangattttt...!

Berbeza dengan jualan gudang yang aku pergi b4 dis. That one is under Metrojaya-Not badla nak dibandingkan dengan this time. Crowds pun tak seramai yang sebelum ini...so it is a good hepotisis yang memang jualan gudang kali ini langsung tak Best.

I posted before that i wanna go to a place that we used to dating, however we end up golek-golek at home jer because takotkan H1N1. Tempat yang kami nk pergi tu definitely ramai tourists yang ntah datang dari mana-mana. Kes penularan tempatan dah cecah 1,000 kes okeh-better watch out! Prevention is better than cure.

Thursday, July 23, 2009

Pay Day!!

Hari ini pay day..
tapi tak keluar untuk bigwalk pun.
dalam kepala duk kira hutang piutang dah
dapat gaji tapi miskin dalam masa sehari.

mana tak nya gaji masyuk jer surat-surat utang pun datang bertandang.
Loan umah-loan pendidikan-utang cc- ins-bil air-bil letrik-inst kereta-dan berbagai lagi
nak list kan semua utang piutang dan expenses ner buat satu topik berasingan
sawan nanti kanggg dek kerana overhead expenses...

Weken ni warehouse sale sempena Pre-Hari Raya
dalam kepala patutkan aku pegi?
walhal awal tahun aritu dah pegi dan dalam sekelip mata
sebulan gaji telah aku belanjakan dalam masa sehari
macam mana nieeeeee...kompius kompius kompiusss

kalau pergi confirm punya akan melabur di situ
takkan ada istilah window shopping di warehouse sale
if tak pergi kang menyesalllll
waaaaa....hard to decide
God help me to think wisely.

Weken ni jugak Biy ajak pergi tempat bercinta dulu
Since dah dapat tiket free kenala pergi
kanggg membazir lak
tahu dek orang yang kasi tiket tu kecik ati lakk dio

Wednesday, July 22, 2009

Kehamilan

Ini artikel yang diperoleh dari website Prof. Dr Hamid Arshat untuk dikongsi bersama :-

Merancang anak sihat, pintar dan berakhlak mulia

Anda Hamil?
Syukur Alhamdulillah, tentukan anda berjumpa doktor secepat mungkin. Mengapa? Anda perlu mengesahkan kehamilan, disamping kehamilan terletak di dalam rahim, (bukan di luar rahim yakni ectopic pregnancy! Ia amat merbahaya! ), ia normal dan janinnya hidup, bukan luarbiasa seperti hamil anggur ( Molar pregnancy – juga merbahaya! di mana janin tidak terbentuk dan digantikan gugusan daging dan darah berbentuk anggur).

Kesemua ini boleh dielakkan jika anda segera berjumpa doktor apabila tlerambat datang haid yakni dua minggu lewat.

Tiga bulan pertama sangat penting !

Ini adalah tempoh janin dibentuk, dari 'nutfah' (air mani) kepada 'alaqah', seterusnya menjadi 'mugdah', akhirnya menjadi janin yang lengkap dengan organ-organ serta anggotanya. Organ yang pertama dibentuk ialah jantung. Denyutan jantung dapat dikesan oleh ultrasound se-awal 6 minggu kandungan.

Cegah keguguran !

Dianggarkan 10-20 % dari semua kehamilan akan gugur secara spontan.

Lebihkan rehat, cukupkan tidur ( 8 jam) – tidur awal dan bangun awal. Jauhkan stress, fizikal dan mental. Jangan buat perjalanan jauh atau berpanjangan. Kurangkan pendedahan terhadap penyakit berjangkit, suhu panas, pencemaran udara, racun sembur, bahan kimia, X-ray, ubat-ubat moden atau tradisional tanpa nasihat pakar.Bagi mereka yang pernah gugur atau berulang kali gugur, dapatkan cuti medikal atau tanpa gaji yang panjang. Jika perlu rehat di hospital. Hubungan seksual perlu dikurangkan, diperlahankan atau gunakan sarung kondom pada tiga bulan pertama kandungan.
Doktor mungkin beri suntikan atau ubat hormon untuk kuatkan kandungan.


Cegah Kecacatan bayi !


Makan ubat folik asid 5-10 mg. Setiap hari dua bulan sebelum dan terus- menerus hingga akhir kandungan.

Tentukan yang anda sudah mendapat pelalian terhadap Rubella.

Jangan cuba gugurkan kandungan dengan apa cara pun.

Jika gagal bayi boleh cacat. Jangan makan ubat-ubat seperti tranquilizer, ubat kanser tanpa nasihat doktor. Jika ada sejarah kecacatan dalam kekuarga, dapatkan khidmat ‘ genetic counselling’. Jauhkan hamil jika umur melebihi 45 tahun.

Berserah dan tawakkal kepada Allah s.w.t. Berdoalah setiap masa untuk mendapat zuriat yang cemerlang: ‘Rabbi habli miladunka zuriatan tayiba, inaka sami u doa’. ‘Ya Allah kurniakanlah kami zuriat yang terbaik, sesungguhnya Kau mendengar doa kami’.Lakukan suruhan Allah tanpa lalai, banyakkan membaca Quran, berzikir dan bertasbih sentiasa. Bacakan surah Fatihah, 3 'Qul', dan ayat 'Qursi' kepada bayi dalam kandungan setiap malam sebelum tidur.Mengikut orang tua-tua ketika isteri hamil, suami janganlah memburu, menganiyai atau membunuh binatang. Kononnya amalan ini boleh menyebabkan anak yang dikandung isteri akan lahir cacat.Tidak perlu jalani ujian-ujian untuk mengesan janin cacat, kerana jika benar demikian , undang-ujian negara dan hukum islam tidak membenarkan menggugurkan kandungan walaupun janin cacat.

Dipercayai roh ditiupkan ke dalam jasad bayi antara 4-5 bulan umur kandungan. Ketika inilah pergerakkan bayi mulai dirasai oleh ibunya.

Anak pintar.



Perancangan patut dimulakan sebelum hamil. Tentukan badan ibu sihat, keadaan mentalnya stabil, sentiasa ceria, hubungan suami-isteri mesra, rohani dan imannya kuat, dan kandungan ini memang dirancang serta dinantikan. Bacalah Bismillah sebelum bersetubuh. Dikatakan anak terbentuk sewaktu ini jadi anda secara tidak langsung membentuk peribadi dan perwatakan anak melalui cara anda bertindak, berfikir dan mengawal emosi.

Pembentukkan otak yang sempurna bermula dari 4 bulan kandungan. Mutu
makanan adalah sangat penting. Protin adalah bahan asas untuk pembentukkan otak. Sumber-sumber protin terbaik ialah ikan, susu, makanan dari kacang soya seperti tauhu, tempe dan lain-lain, ayam , daging dan lain-lain. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Mulai tujuh bulan kandungan makan minyak ikan atau telur ikan yang dipercayai mengandungi DHA satu bahan penting untuk fungsi otak. Tingkatkan makan kaya dengan omega oil seperti sardin dan salmon.Â


Rangsangan

1. Sentuh bayi setiap malam sebelum tidur. Mulai tujuh bulan kandungan bayi boleh mendengar.

2. Bacakan Al-Quran selama 10-15 minit dan mainkan ‘soft music’ untuk mencetuskan stimulasi intelek dan meningkatkan ko-ordinasi otak.

3.Sentuhan adalah rangsangan yang amat kuat dan menimbulkan mother and child bonding yang kuat dari kecil. IA akan meningkatkan IQ anak dan perasaan self esteem atau jati-diri.Memilih tarikh lahir bayi
Setengah pasangan ingin anaknya lahir pada bulan atau tarikh tertentu. Ini mungkin boleh dicapai jika kita faham tentang beberapa fakta penting tentang kesuburan isteri. Mengikut ilmu perubatan umur kandungan ialah 9 bulan 7 hari atau 40 minggu , jika dikira dari hari pertama haid terakhir sebelum hamil. Ini pun bergantung pada pusingan haid yang teratur iaitu 28-30 hari sekali.
Misalnya jika kita hendak anak kita lahir pada bulan Disember, percantuman benih perlu berlaku pada bulan Mac. Peluang untuk isteri hamil jika bersetubuh pada waktu subur ialah lebih kurang 20-30 % sahaja. Pasangan berkenaan perlu mencuba sejak bulan January dan February. Waktu subur perempuan yang haidnya teratur ialah antara hari 13,14,15 dikira dari hari pertama mula haid.

Kita hanya boleh merancang dan mencuba, tetapi Allah s.w.t. yang akan menentukan segalanya.

Nota kaki:

Saya belum hamil lagi yea...cuma sedang mempersiapkan mental dan fizikal untuk hamil. Doakan yang terbaik buat kami.


Tuesday, July 21, 2009

Tukar angin

Tak tahu kenapa mengapa dan bila masanya
interest sekarang ini sudah berubah...
mungin hormon tak balance kot.
Elyn sekarang ni meminati hasil kerja tangan
artworks gitew....

sangatla hairan...
selain daripada progress menjahit sekarang ni yang giat dijalankan
elyn juga terkini meminati membuat HAMPER-lak dahhh!
sempena dengan hari rayala kunun2nya

Yeala sekarang ni keluarga dah semakin besar
comitment pun semakin bertambah dan berbeza dari sebelum ini
kenala amik hati ILs dan bersedekah di bulan ramadhan nanti.
If gifts itu dari hasil kerja tangan kita rasanya lagi puas hati. i guess!

What happen to me???
Biy pun impress wit me, tapi Biy kata elynn hanya hangat2 tahi ayam
Elynn tak marah pun Biy kata macam tu
sebab Elynn memang rasa macam tu pun hahahahaaa
cuma harap2 apa yang Elyn usahakan dapat elyn siapkan
jangan separuh jalan sahaja-bazzzir lak!

Dah seminggu tak masak
selain daripada tak ada idea nak masak apa dan malas nak memasak
Elyn kan sekarang sibuk dengan menjahit
kesian Biy...kempunan dia nak makan masakan rumah...

Nota kaki:

hasil-hasil kerja berikut akan hanya di post kan
jika sedap mata memandang yea
satu rayuan dah masuk daaaa- dah agak dahhhhhh pun....

Monday, July 20, 2009

Bola

Siapa tak tahu laki ku seorang kaki bola?
Segala-galanya adalah bola demam pun kena main bola supaya cepat kebah.
tak penah ku dengar teori ini.

Bila di tanya Sayang Lyn ke Sayang bola?
selamba je jawapannya-Lyn bukan bola and bola bukan lyn
so mana boleh bandingkan lyn dan bola : katanya!




Ni boot yang dibeli dari Dubai. Sayang sangat dia nyer dengan boot nie
percaya atau tidak boot ini dia dipeluk dulu sebelum tido tau

Biy peminat setia ManU
glory United : katanya
tapi masa friendly match M'sia vs ManU last weekend dia pakai jersi M'sia
Mesti xramai yang pakai jersi M'sia and sokong M'sia-memang punnn!

Country first then club : katanya
Patriotik sungguh lakiku.



Elyn tak ikot pun...yela tiket sponsor very limitedkan-lyn faham!(nada keciwa dan sadis)
after all bila masa lak elyn minat bola???xkisahla lagi pun we planned not to go at first place kan. never mind.

Bleh lihat wajah excited Biy bila pulang menyaksikan perlawanan tersebut...
dia sangat enjoy dengan aksi kedua-dua pasukan pujaannya itu.
Biy sokong dua-dua : katanya

Tapi malam ini Biy bersedih
Biy ingatkan ada live telecast second match M'sia and ManU
dan dia decide not to go to Stadium
tapi sangatla hampa apabila ASTRO tidak pula menyiarkan perlawanan tersebut
Elynn pun berkongsi kaciwa dengan Biy gak

Dapat result-second match dah :
M'sia tewas kepada ManU

Jangan sadis-sadis...umur panjang kita g Manchester deh!
sedih M'sia kalah ke? sedih xdapt tgk match?hemmm....sediri jawab lah

Thursday, July 16, 2009

I m so excited.

Lunch time tadi penuhi janjitemu dengan rakan yang sudah lama tak ketemu. Actually xda la rapat sangat pun. cuma bila dah besar panjang nie saja mula contact balik.

lepas lunch di delifrance cafe trus belari ke kedai beadings.hhheeee....sebenarnya memang dh plan nak ke situ. Sebab itu janjitemu dibuat berdekatan dengan kedai beadings itu...naik gila sekejap memilih batu-batu yang hendak dijahit di baju-baju ku kelak.

Sebenarnya aku pun hairan.Betul ke aku nk menjahit nie?sejak bila aku minat menjahit?? and yang penting pandai ke aku menjahit...??? last sekali seingat aku aku cuba jahit tudung kahwinku..itu pun untuk tepinya aja dengan manik ela. As simple as that pun memakan masa berjam-jam untuk disiapkan. Belum lagi ku ceritakan benang-benang tersimpul yang sengaja menaikkan darahku dan benar-benar menguji kesabaran aku.

Kali ini aku teruja untuk menjahit?memang buang tebiat! tapi xapa...kita tengok hasilnya nanti macam mana. Adakah siap?cantik kah?hancuskah?tunggu dan lihat aje laaa....Me myself pun suspen gak nk tahu endingnya macam mana. Lama aku tenung manik-manik itu tadi di kedai beadings-dalam kepala duk pikir betul ke i want to spent on these????manik-manik yang dibeli bukan calang-calang...Jovian Mandagie pun menangis tengok aku beli beadings tadi hahaaahaaaa...tak sabar nak balik menjahit!Darling malam ni makan di kedai k.

Wednesday, July 15, 2009

Celebrate only with the finest

Last weekend i had an opportunity to indulge myself with lovely Haagen Dazs CHOCOLATE. It just wonderful to have it with the loves one Biy, yaya and adik after watching Ice Age 3 @ pyramid.



The green one is the sweetest choc eva!



the heavenly look of the fondue and the taste of the FONDUE is so pure and stunning.

The ingredients to the dip:

4 scoops of belgian chocolate aiscream
4 scoops of chocolate chip aiscream
4 scoops of vanilla aiscream
4 scoops of strawberries aiscream

slices of green apples
tempting strawberries
fresh cut on bananas

Chipsmore cookies
chocolate waffles
cubes of butter cake
chocolate rice for garnishing

A bowl of richly dark belgian chocolate for dip...huhhhh it's really can enchant your day!



im enjoying the tastes-my fav would be the butter cake, strawberries, bananas and aiscream.

Close up:



Now lets talk bout the price:

the FONDUE itself cost RM63.90
do not to forget 10% service charge and RM3.50 Govt tax

soooooo.... SUB TOTAL INC TAX is RM73.80

Suggestion:

you can do it at home la. You can buy choc fountain in one of the booth@midvalley (lower level i guess) im considering to buy one too heheheeeee.

Footnotes:
Will review the taste @ Chocolate Lounge next time.

Mood yang kurang baik

Hari yang kurang baik.
Sakit perut dari semalam lagi- sangat menganggu jadual harian
Sepatutnya meeting hari ini tidak dapat hadiri.
Cuba untuk hadir tetapi kesakitan yang mencucuk menyebabkan
ambil keputusan balik ke bilik aje la....

Hari ini pun bad mood semacam jerrr...
harap2 takde yang datang ke bilik
memandangkan mood yang kurang baik ini.
Tgh cuba sedaya upaya untuk control mood sebenar pada hari ini.

Hakikatnya sekejap tadi telah membebel bagai mak nenek.
Bukan apa, marah kerana ada yang masih ingin mencabar undang-undang
Bila kena tangkap dia buatla muka sedih....
Bawa pulak ibu bapa dan membuat rayuan untuk anak yang tahu menyusahkan hidup je
Hangin la aku!

Sekian.

*Nota Kaki
Ingin makan coklat fondue lagi...sape nk blanja?

Tuesday, July 7, 2009

Checklists

Misi diet fail
perut asik rasa lapar n minta diisi jerrrr. HL sudah lama aku tinggalkan.

Kerja?bosan...
tapi tetap kena kerja kerana mahu bershopping

Marriage?
Alhamdulillah...semuanya baik n aku bahagia kerna ada dia.

Parents?
alamak dah seminggu tak kol mama n abah. i should call them tonite! MIL gak ;)

Friends?
baruku sedar rupanya sudah lama aku tidak bersosial....outing wit frenz especially!

Home?
muahahaaaa secretttt...misi mengemas akan cuba dteruskan minggu ini pulak-almari masih belum dibeli lagi.bila ntah,duit sudah semakin susut ishkkkk.

Worship?
akanku perbaiki dari semasa ke semasa.hihiihiiihiiii

Friday, July 3, 2009

I'm back

Huhhhh....
after struggling for my PTK
now im back for work.
Another series of hectic life.

Home sweet home now facelift
to a terribly horrify
10 days having dinner outside
sorry B, ur wif is a career woman
luckily we dont have a baby yet
if not i cant imagine how ....

cant wait for tomorrow
hope i can recharge my energy
try to cook for B more often
fix the house as much as possible
i wishhhhhh i can.