Tuesday, December 29, 2009

Hajat tercapai

Delicious @ Bangsar Village 2, Jalan Telawi Satu, Bangsar Baru, Kuala Lumpur

Hajat tercapai...seronok! Teruja dapat makan di sini akhirnya. Pernah baca dalam few blogs yang komen pasal food di sini sedap2 dan it is true! Sebelum ini my lunch gengs dah penah pergi tapi i tak itot...mayB i tgh diet kot time tu that is y didnt join them.

Lunch bersama colleague/geng tadi sangatlah menyelerakan. Di sebabkan portionnya yang besar jadi kami order 3 main course untuk dikongsi 4 orang. It is fun and save!

Kami makan Spagetti Cabonara, lasagna dan fish and chips...semuanya sedap2 belaka. LICINNNN...Minuman pula-Apple jus, Death Choc, Vanila shake...yummyyyy mouthwatering....love this place! We will come back to try more foods..heeheeheee

My Diet regime????gone with the wind..........

Balik lagi...

Tak sabar nak balik kg- YES AGAIN
melawat abah dan temankan abah ambil result dia...
Kami sangat suspen....

Doakan kesihatan abah yea!

Tuesday, December 22, 2009

Lara....

Lama tak berblog...
Tak ada mood dan idea untuk berblog....

Kerja pun malaszzz...
tak terkejar.... tak da inspirasi
harap sikap ni dapat dibuang jauh2

Ingin berubah-cuba berubah-terus berubah ke arah kebaikan dan kemuliaan..
Doakan semoga impian ini tercapai kerana i sedang mecari keredhaan...
Wahahaahaaa ayat muslimah gilerrr

Terpengaruh dengan Nur kasih ka???
Kakakaaaaa...tapi apa pun sememangnya i impikan suatu perubahan yang lebih baik
sempena awal muharam yang berlalu dan juga tahun baru yang bakal tiba...
semoga niat ini tercapai dan terpelihara..jangan hangat2 taik ciken ajo!

Berubah ke arah kebaikan itukan sesuatu yang baik....
Sampai bila mahu lara, jahil dan lalai...
Sekurang2nya niat itu ada dan berusaha kearah kebaikan...
Renung renungkannnn...dan selamat beramal....InsyaAllah

Monday, December 7, 2009

Pls pray for my dad...

He is in hospital now. Undergoing for few check up...all my siblings in hometown now - with my dad> except me! I inadvertently did not take leave. hoping and praying everything going to be ok. Today's check up Alhamdullilah he managed to go through it. Doctor discovered kidney failure. Something expected-he suffered this for ages and now it worsen.

Tomorrow he has to go for another check up and hope that is the last. Readers pls pray for my dad! I love him very much perhaps i m crying while typing this. Dont know how to discribe but he is the best father ever! He thinks a lot for us and do so much things to us. Without him i wont be what i am now and he is truly my inspirations and the backbone to my success.

He is getting older now and i m away from him. It is very hard to think about this and to accept this. I m the youngest in the family and always will be daddy's little daughter eventhough im married. Time passed by.... and we did not even realized how much time we wasted for neglecting our parents....

I m blaming myself because i m now rarely go back and everytime i went back home i usually very busy going here and there. Now there are less words between us. Dont know when the gaps come in......owhhh...i should sit beside him and at least massage him or talk with him. But honestly, i dont want to treat him like that!... i still want him to be my strong dad..the one who is very firm in his decision....protective, smart and stubborn....Owh....he is an old man now-that is the reality which i should learn to accept!


I think i l better go back!

Thursday, December 3, 2009

Selamat kembali

Raya Aidiladha tahun ini agak mencabar dari segenap aspek. Perjalanan pulang ke kg halaman sahaja memakan masa 12 jam (memang telah dijangka). Tetapi semangat dan ketahanan kelantanesse memang tak boleh dipersoalkan. Sungguh pun memakan masa berbelas2 jam kami akan tetap pulang ke kg gak walau untuk beraya 2 hari jooo! Yang bukan berasal dari klate mesti tak pernah lalui perjalanan sebegini dan tak tahan.hahaahaaaa chilled

Sampai je di sempadan klate baru nak bincang mana nk overnite. Kata sepakat diperolehi kami singgah di rumah i dan kemudian akan bermalam di rumah MIL. Ala jarak rumah kami hanya 15 min je. Jangan jeles...hihiiii untung kawen dengan orang senegerikan. Cuma orang akan menganggap i bermasalah, walhal i ok jer takat nak tido kan apo masalah nyer. Not a big deal lah. Biasala orang tengok kita punggah beg ke hulu dan ke hilir konon susah. tapi apa susah nyah tak mintak pun dek non bawakkan kannnn beg i dah ada roda...Nyah tak kisah so korang nape lak kisahhh...emo lak i. kwikwikwi

Kami tak lakukan ibadah korban tahun ni. Tapi InsyaAllah lain kali kami berhajat berbuat demikian-harap dimurahkan rezki. Mama and MIL jer yang korban tahun ni. Dah namanya korbankan so asik makan daging lembu aje ler. Kenduri sana sini pun makan daging huhuhhh...panassss

Hari kedua saya memenuhi beberapa undangan perkahwinan-tiada gambar diambil sebab malas nak bwa DSLR time ujan2. And malam tu lak hadiri berbeku. Lamb chop dia sangat sedap. Home recipi katanya. Dulu saya tak makan pun lamb tapi sekarang dah boleh makan sikit2. Baru tahu daging kambing atau biri2 boleh kuatkan daya ingatan.

Hari ketiga-dah nak balik kl..huhuhuhuuuuu walau pun cuti i masih ada 2 hari lagi tapi Biy nak masa untuk dia berehat sebelum mula kerja. Okla..no hal lah. Kami memilih untuk pulang melalui Kuala Terengganu-kerna lebih santai dan Biy nak singgah umah Sisters.

Kami bertolak dari Klate agak lmbt- jam 1 petang. Santai jer Biy pandu... lepas g rumah kakak2 Biy we all singgah di tepi pantai Marang lak. Picnic sana jap dengan bekal yang mama sediakan. Telan air liur jer tengok kopok lekor...tak berani nak beli takot cholera.

SIL i dr KL pun bertolak balik hari yang sama dengan kami cuma dia mendahului 3 jam dari kami. So bila dia dah sampai di Kijal - Kemaman dia rodger kami dan beritahu situ jemn teruk. 1 jam berlalu kereta hanya gerak 500 meter jer. Sila bayangkan!

Me and Biy tak mau ambil risiko itu dan decided to take Kuala Berang route. waktu tu dh lepas maghrib dh.heheeheeee... dengan yakin nyer kami ambil laluan itu berpandukan garmin. Sampai jer separuh jalan Garmin yang menjadi panduan lost satelit. hahahaaaa... dan jalan yang dilalui sangatlah menakutkan. takde orang lalu heran sungguh dan sangat gelap gelita serta berlobang-lopang jalan....waawawaaaa sepanjang jalan i diam jer... dalam kepala dah pikir bukan2. B dah nampak muka cuak.

Akhirnya bila sampai di satu simpang baru lah ramai orang..lega! Moral value lain kali gerak awal. tahu nak santai jooo! padan muka! Tapi Biy dah pancit dah kerana daya fokus yang lebih dan agak stressful lah drive di jalan yang rosak teruk akibat banjir. We decided to overnite in Kuantan. Teruja i. Santaiiii... lagi

Sampai di Kuantan kami pusing2 guna Garmin cari hotel. Siapa kata Garmin tak bagus?hanya jauhari yang mengenal manikam. If dah tahu jalan tak payah la guna Garmin. If tak tahu baru guna-itulah purpose nyer. Jadi isu Garmin bagi route jauh ker apa tak menjadi isu yea kawan2! Sebab kita memang tak tahu jalan tu. Owh lagi satu i guna software Garmin yea...jika anda guna software selain darinya mungkin ia tak sebagus Garmin la kot. Itu sebab u kata GPS tak bagus..sila kaji semula kenyataan anda.

Di Kuantan kami menginap di hotel cikai jer. Hotel agak baru iaitu Greenleaf, Kuantan. tengok Shahzan Hotel macam gempak jer. Kami nak tido jer pun. Sekarang promotion cuti sekolah hotel tu offer RM92.00++ per nite utk standard room. exclusive bfast. Sebaik ajer masuk biliknyer whole row of the building blackout. Hameeekkk kau! kami terus keluar ke Teluk Cempedak dan lepak sana sampai kul 2 pagi . Hikkk macam honeymoon kan. Santaiii... Kat sana ramai muda mudi yang sedang hang out. (mak ayah dorang tak cari dorang ker?hemmm...pelik i remaja2 lak tue belasan tahun lagi) Zaman remaja i dulu sangat berbeza.

Bila balik hotel eletrik dah ada. Biy terbongkang tak sedar apa hingga keesokan hari. Jam 10 kami checked out dan Bfas di Kemaman Kopitiam. Kami makan nasi lemak special i.e ada ayam seketul, nasi dagang, 2 popiah, 2 ketayap (take away) dan B minum coffee and mine tea. RM34++. Boleh tahan bfas kami...kalau kata makan tengah hari pun rasanya tak sampai RM20 kot....nilai lah sendiri!

Waktu bfast jumpa BFF-DD dah lebih setahun rasanya tak jumpa dia... dah jadi mak orang dah dia. Bila peluk dia terasa dia kurus. dulu kalau peluk DD terasa gak lemak2 dan gedat2 ni tulang jer. i gak yang mengembang dengan jayanya huhuhuuuuu... Harap leh gath lagi time wed ju nanti.

Kul 12 t/hari baru bertolak dari Kuantan. Sepanjang perjalanan sangat menderita. I diarrhoea huhuhahahaahahuuhuuu sepanjang perjalanan ke KL. Sila imagine yea travel sambil cirit. Setiap R&R dan Pam station i singgah dan lawati...huhhhuhhhh lotih dennn.. memang lembik dan tak bertenaga dibuatnya. Jam 3 ptg baru sampai KL g lunch sekejap dan segera pulang ke rumah takut cirit lagi.

Itula pengalaman yang dikutip sepanjang perjalanan pulang berhari raya......kita yang merancang dan tuhan yang tentukan.!

Wednesday, November 25, 2009

Balikk kampung

Esk balik kampung...
Yeay yeay yeayyyy esk balik kapung maen bah...

Happy sangat result xm dh kuar (gomen kan selalu ada peksa!)
walau tak excellante tapi saya cukup puas hati.
Alaa i kan bukan spesis yang ambicious...
Asal lepas jerrr - i memang gini dari zaman uni lagi

So raya ni memang bleh bergalok sakan tok ingat dunia..Astaghfirullah!
Jadual balik kampung biasalah padat dan sendat kerana kemungkinan besar balik kejap aje walaupun cuti panjang sebab laki ku perlu pulang ke KL segera...

Walaupun musin tengkujuh kenduri kawen masih lagi rancak.. dan perlu dipenuhi..org dh jemput tak baik tak pergikan melainkan ada aral yan melintang. Harap2 hari raya nanti ujan tak lebat if not mcm mana nyah nk vogue kan...berselut la sandal i.

Semangat nak balik kg tapi mls nk packing barang...

Tuesday, November 24, 2009

Apa rasa....

Apa rasa bila pakai kebaya?
mestila rasa cantik.

Apa rasa bila butang baju asik terbuka?
rasa geram

Apa rasa bila dalam sehari butang kancing tu asik terbuka lebih daripada 20x?
rasa nak buka jer baju nie

Apa rasa bila tarik nafas jer butang terbuka?
rasa sedih dan perlu buat measurement baru

Apa tandanya??
SAYA DAH GEMUKKKK

Apa solutionnya?
MAKAN BANYAK BANYAKKKK lagi!


Nota kaki:
Ya, saya stress dengan perkembangan sekarang!

Monday, November 23, 2009

Anniversary-part 2

Kami bercuti sempena Ulangtahun perkahwinan kami yang setahun jagung. Kami ke Alamanda. Tempat ini jadi tempat dating kerana dekat dengan tempat B blajar dulu. Memang Alamanda takda apa yang menarik tapi kami merasakan asalkan kami berdua ada bersama - mana2 tempat pun menarik...masyuk bercinta la katakan. Sempat menonton wayang 2012 dan duduk seat kedua dari depan....tetap menarik kerana sebelahku ada suamiku.

Hasrat nurani nak suprisekan suami ku dengan candle light dinner petang itu tetapi misi gagal. hari kejadian (16.11.2009)jam 6.30 hari hujan-maka B tidak ke padang bola.tapi i siap paksa B g main bola...suamiku sudah dapat menghidu plan ku...Hujan pula takda tanda2 akan bhenti. Maka suami ku terperuk dalam bilik jer... Tak ada pilihan lain melainkan paksa B buat perjanjian supaya jangan kuar dari bilik sehingga elyn panggil. Ugutan, jika B kuar Elyn tido umah kakak.heheheeheeee takotttt!

So i pun berhempas pulasla menyediakan ribeye for our dinner...resipi sendiri2 campak2 dan terlebih masin...sowriiii tapi eatable . Side dishes nasi tetap ada- potato wages, sweet corn and veges...juga mushroom soup(brand campbell)and bun huhhuhhhh berpeloh chef!Dessert lak manggo cream cheese cake.(Seronok membeli belah di Cold Storage hari2 shopping situ kan best!) Juga kad anniversary dan gift untuk B.

Suami kasi apa? tak kasi apa pun...tak sedihlah..tau dia belanja semalam dan B memang macam tu lagi pun dia sentiasa kasi barang pada i jadi i maafkan dia kali ini...B elyn dah sediakan beberapa list yea jangan buat2 tak ingat lak! mekasih...hehheeee



Sup campbell dan roti bun yang dipanaskan dengan penuh kasih sayang



Chef cum wif


Bantuan tripod


Kagum dengan hasil kerja sendiri-inilah hasilnya bila dibuat dengan kasih sayang. Nasi siap bentuk tower lagi...hajat nak wat bentuk KLCC tapi mana leh lawan suami kan!Senibina jangan challenge.



baju B pakai itu i belikan tapi agak kicik...selalu beli baju kicik pada B. lain kali xleh beli baju lagi dah...



Manggo Cream cheese.nyummy nyummy...



Rupanya buat candle light dirumah lagi romantik...baru tau..perasaan romantik itu akan ada jika kita sendiri yang zahirkan...tak semestinya tempat mahal baru nak beromantikkan B?

1st Anniversary- part 1

Lama menyepi dari meng up-date blog kannn.. Sibuk yang amat ujung2 tahun begini biasalah nak kena kejar target sebelum target baru dibuat. sedar tak sedar dah setahun jadi isteri. Rekod pencapaian setakat ini memberangsangkan heheeheeee..katanya!

kami raikan cinta di Tamarind Springs,Ampang...setakat makan2 jer. Tapi pengisian tue yang best. Macam tak sangka cepatnya masa berlalu. dh setahun rupanya. Harapan dan doa agar berkekalan hingga hujung nyawa. No wonder dalam forum banyak yang suggestkan tempat tue untuk celebrate anniversary-memang romantik! tapi yang tak tahannya costly sebab foreigner yang tak penah makan nasik yang g sana.

Husband i lak memang hantu nasik kannn so tempat ini sangat seswai la. Steak2 dia tak berapa nak heran melainkan i kempunan tahap tidur malam pun mimpi nk makan rib or spare-rib baru la akan g.lalaki jelapang padi betolla.


So sedikit food review of Tamarind Springs, Ampang. Lokasi-sila google tak pun sapa ada garmin guna la khidmat tersebut seperti i. Malam tu kami order Sea bass fried with lemonade chillies, Chicken with tamarind sauce and black pepper meat. food delicious.Licin B makan...lagi pun sebab mahalkan harus la kami licinkan. harganya mewajarkan kami jilat pinggan2 tue supaya berbaloi. If makan kedai Pochana (Putra Heights residents sure know this place)tak sampai RM50 punnn. Cuma feel dia lain laa-kata sambut anniversary kan so element romantika de amor mestila kena adakan.

It is a Burmese restaurant but i cannot distinguish between thai and burmese flavour. i xpenah makan makanan burma tapi thai food in my blood la.I think they are identical to each other. So the taste like thai food lah fantastic-Like the one i tasted in hadyai, thailand long time ago tapi cheaper!. Skrg takut dh nak g, takot bom. I can understand why the dishes costly - might be because of the location which situated out of town and natural elements can be found there. Tourist definitely love this place but for me who is kampung girl i feel tempat ni biaso jerrrr..kapung ambo pun leh wak gini.

Some of our pics @ the place: (anak-anak ini gambar ur mum and ur dad waktu sambut 1st anniversary 16.11.2009-kalau ada anak nanti la) Candle light dinner konon..tapi we celebrated a day before because the place close on Monday which fall on 16.11.09. Kira ini celebration part 1!



Sib baik ada GARMIN ni...





Ini plain water ye...jangan salah anggap gambar ini


Muka excited dapat makan nasi.



Muka kekenyanggan dapat makan nasi



Sepanjang makan malam tak kurang dari 3 kali B puji ikan ni sedap...yea sayang ikan ini sedappp...


Ambil gambar dulu sebelum makan



Rambang mata tgk harga makanan...maintain cool!



Jangan tumpahkan air seperti janji temu kita dulu sayang yea! Perasa coke...heheheeeheee

Monday, November 9, 2009

Serba tak kena

Jangan tanya kenapa sebab i pun xada jawapan untuk ini.
Hari yang sangat spoilt
Arini bonda dan ayahanda udah pulang ke kg.
Tak sempat babai-mungkin ini juga puncanya.

Semalam tido jam 12-mungkin in juga puncanya
kepala sakit-mungkin ini juga puncanya
badan seram sejuk-mungkin ini puncanya
ujan diluar dan kesejukan mengigit tulang kering
menambah denyutan di kepala-mungkin ini puncanya
rasa macam kepala masuk angin

segalanya tak kena.
Bila econ off rasa panas berasap dan bila econ on rasa sejuk mencengkam
apo sudah jadi???
rasa tak selesa dengan diri sendiri...benci menyampah rimas complete set!
tak sabar nak balik dan tenangkan fikiran jiwa raga.

BAD MONDAY

Friday, November 6, 2009

Bila Kuasa di tangannya

Hari ni hasrat nurani nak balik awal kerana ibunda dan ayahanda baru sampai dari kampung. Seperti my entri yang lepas i ni kan spesis yang senang kantooi kalau buat jahat sket, so kerana takot kantoi i dengan suci hati tulus dan murni inform pada berkenaan nk halfday.

I was totally at wrong time...permohonan i ditolak dengan kos bebelannya. hahahaaaa...itula natijahnya bila kuasa bukan ditangan anda. Lain kali guna talian celcom (teringat maya karin!)

Alasan yang i beri rasanya sangatlah relevant-tapi permohonan tetap ditolak.Hangin betol rasanya...Maybe i tak reti nk bermanis mulut memujinya atau lancar berkata-kata...i memang tak petah bertutur dan kekecewaan i memang tak dapat disembunyikan i terus malas nak cakappp bila cakap begitu disangkal begini pun disangkal-niat i nak maklumkan cara elok dan tak nak sorok2 tapi hasilnya menggecewakan i jadi tergamam dan terpaku-i bukan spesis pandai memujuk/merayu/menjilat/mencium bontot...i wish i have that skill.

Tapi lumrah manusia kot...tak tahu menilai!aku yang jujur memaklumkan disangkalnya hidup2...tapi yang terus cabut suka hati ok jer. Sapa yang bodoh? Apa moral value yang aku dapat?*)9K(*&% ...tut....tut....tuttt

YES BOS!

Tuesday, November 3, 2009

Bagaimana menghadapi kekecewaan.

I bukanlah orang yang terbaik untuk menasihati orang lain bagaimana untuk menghadapi kekecewaan. Topik ini i pilih adalah untuk peringatan me-myself dan mungkin boleh dikongsi bersama tentang bagaimana menghadapinya. Jadi ini bukanlah bermakna saya terror menghadapinya.

Okeh...ini brief list tips untuk menghadapi kekecewaan. Jom kita semak:-

1)Fahami masalah yang dihadapi-usah lari dari masalah,cuba atasi setenang yang mungkin.

2)Hindari dari meyalahkan diri sendiri atau orang lain kerana ini boleh memburukkan keadaan

3)Fokus pada aktiviti lain yakni jangan terlalu memikirkan masalah yang dihadapi sehingga menjejaskan kehidupan.

4)lupakan dengan mengisi kehidupan dengan aktiviti yang kita suka seperti bershopping

5)luahkan perasaan pada orang yang dipercayai dan memahami.Ini penting kerana jika tidak akan mengundang kekecewaan lain lak.

6)minta nasihat atai saranan.mungkin pandangan orang lain lebih bernas daripada kita yang dibelenggu kekecewaan dan keresahan

7)jangan mengikut perasaan. usah biar hati mengawal otak. Cuba kawal perasaan dan bertenang serta bersabar.Bisikkan hanya perkara yang positif pada diri sendiri.Seperti kamu sangat cantik!

8)Tingkatkan keyakinan diri dengan cara kemaskini penampilan. Mungkin boleh tukar wardrobe lama dan jadikan alasan bershopping sebagai penawar hati gundah. Tapi ingat-kewangan juga boleh buatkan anda kecewa yea!

9)Dekatkan diri pada yang maha Esa. Jangan lupa dirikan solat, Doa, perbanyakkan selawat pada Nabi Muhammad SAW, membaca al-quran dan solat taubat. Lumrah manusia bila dirundum malang akan ingat pada tuhan. Jadi anggaplah kekecewaan merupakan suatu hikmah supaya kita tidak lupakan pada yang mana Esa. Dia sentiasa ada untuk kita. Hummm ingatan untuk diri sendiri-harus konsisten.

10)Menerima kenyataan mungkin dengan berkawan dengan orang-orang yang miskin atau yang kurang bernasib baik dari kita akan menyebabkan kita rasa bersyukur dan insaf

11)Pasrah dan redha dengan ketentuannya. Wajib menerima Qada' dan Qadar

12)Sifat pemaaf. Ini mungkin sukar atau sangat sukar pada i. Memang i jenis dalam diamku berdendam. Tapi sifat pemaaf ini adalah semulia-mulia sifat.Lagikan nabi ampunkan umat!

Ini adalah antara tips yang saya rasakan dapat membantu mengubat kekecewaan. Yang penting ambil masa untuk ubati kelukaan tapi jangan ambil terlalu panjang kerana tak bagus bersedih lama-lama. Bangkit dari kekecewaan itu dan start all brand new life...dan cuba lagi!

Monday, November 2, 2009

Serawa Durian

Semalam suami i nak makan serawa durian.
Kami sangat cintaka durian yea.
Kebetulan stock durian banyak dalam freezer so apa lagi
laluku tunaikan hasrat suamiku itu. Ini kali pertama membuat serawa durian yea jom semak resepinya:-

SERAWA DURIAN

Bahan-bahan:-

Mestila ada durian. Sukatan agak2 sendirila untuk berapa banyak
Santan pun agak2 nak kurang lemak ker nak lebih lemak ker...tapi yang sedap mestila yang lebih lemaknya.
Gula pun sama, secukup rasa yup
Gula melaka saya letak lebih. Supaya manisnya adalah manis gula melaka
satu biji telur
Daun pandan untuk aroma juga bunga cengkih.

Cara-cara:-

Buang biji durian dan kisar sebahagian isinya dengan separuh santan. Masukkan dalam periuk dengan api yang sederhana. Masukkan Santan,gula dan gula melaka. Biarkan seketika hingga mendidih. Tambah sedikit air sahaja. Jika suka pekat tidak perlu tambah air.Masukkan isi durian selebihnya. Dalam mangkuk lain pecahkan telur dan kacau dengan garfu seketika. Tak perlu hingga kembang pun. Sekadar nak telur putih dan telur merah sebati jer. Kemudian masukkan telur tersebut ke dalam periuk tadi perlahan-lahan dan terus kacau perlahan-lahan supaya telurnya menjadi bentuk urat2 gitewww...Masukkan daun pandan dan bunga cengkih. Biarkan mendidih teruskan kacau dengan api yang kecil... Ok sekarang siap untuk dihidangkan bersama dengan pulut atau pun roti..
Nyummmyyy...

Senang saje kan. Siapa kata memasak itu susah???Yang penting semangattttt!
Berbuka puasa ni saya nk makan serawa ini lagi...ni tengah menghidu bau serawa dari bilik kerana bawakan sedikit untuk ofis, jadi mereka tengah kenduri diluar sana.. i dalam bilik ni kempunan....

Thursday, October 29, 2009

Heyyy ladies....

Situasi 1:

Bercinta 6 tahun dan baru sahaja mendirikan rumah tangga selama 2 bulan. Tetiba suami pulang dan memberi tahu ingin berkahwin lain kerana dia telah menemui "soulmate"nya. Seminggu kemudian suami memberi tahu perkabaran yang menyakitkan bahawa bakal wanita yang didambakan tidak ingin bermadu. Jadi ladies tak punya pilihan. Itu kata putusnya.

Situasi 2:

Suami meminta krew panggilan hangit membuat panggilan hangit menyatakan niatnya untuk berkahwin lain. Namun ia bukan sekadar panggilan hangit tetapi sememangnya suami ladies ingin berkahwin lain. Ladies tidak punya pilihan lain untuk anak-anaknya.

Situasi 3:

Telah mendirikan rumahtangga selama 20 tahun. Dianugerahkan dengan 6 orang anak dan salah seorang adalah OKU. Khabaran yang diterima suami telahpun mengahwini seorang janda anak 6 merupakan ahli jemaahnya. Isteri 1 memberi kata putus tidak mahu bermadu dan suami memberi kata putus tidak akan meninggalkan isteri keduannya. dan dia rela melepaskan isteri pertamanya.

Heyy ladies...

Pernahkah terfikir atau terdetik yang anda berkemungkinan melalui situasi begini? Pastinya tidakkan! Bagi ladies, bila lafaz dan akad selesai dialah suami di dunia dan akhirat. Baik-buruk wangi-busuk kaya-miskin semuanya ditelan tanpa ragu-ragu. Namun, kesempatan diambil atas keredhaan isteri menerima suaminya seadanya.

Tidak terfikirkah sang suami bahawa ladies ini selalu berperang dengan waktu untuk menyediakan segalanya yang terbaik bagi suami dan anak-anak? Sujud sembah pada yang esa itu pasti cuma lama atau sekejap itu mengapa mesti dijadikan ukuran bila si isteri ini punya anak yang perlukan 100% perhatian? Mengapa selepas 20 tahun membesarkan anak2 timbul bahawa ladies ini tak penah memasak untuk suami? Mengapa mesti selepas 20 tahun?mengapa tidak diajar isteri?mengapa tidak dibantah bila isteri membeli lauk pauk di kedai? Anak2 pun bukannya tidak cukup zat ke apa pun kan.

Rupa-rupanya, yang bakal dikahwini merupakan ahli masjid. Patutla sujudnya lama. Rupa-rupanya status janda, jadi tak perlu berkejar-kejar. Lagipun tinggal dengan emak. Rumah dan tangga emak yang uruskan. Rupa-rupanya berniaga di kedai kopi...ooo patutla inginkan yang pandai masak yea...

Bermadu itu sangat pahit...usah dipaksa menelannya. Bukan mengharamkan yang halal atau menolak ganjaran payung emas. Namun jika merelakannya bagaikan menghunus pisau ke dada sendiri. Mengapa sesenang itu mereka berpaling?Mungkin suratan takdir tertulis ladies diuji sedemikian rupa. Heyyy ladies...jika itu kehendaknnya redhakan ujian ini.Tidak ingin memaksa menelannya atau meluahkkannya kerana setiap orang punya alasan tersendiri. Apa jua keputusannya mungkin itu yang terbaik buatmu dan tidak semestinya terbaik untuk orang lain. Tapi pasti ada hikmah disebaliknya. Dugaan Allah didatangi dalam pelbagai bentuk, tapi bukan bermakna Dia tidak sayangkan ladies. Berpautla pada Dia.

Heyyy ladies,,,laluinya dengan penuh tabah. Yang Esa pasti tahu tangisan sendu itu. Moga ada sinar di hujung sana..moga suami-suami menyedari ada syurga pada wajahmu..

Tuesday, October 27, 2009

Cuci the Musical



Awalnya ragu-ragu untuk melihat teater ini. Takot hanya membuang masa aje. Yelah, sudahla weken (sabtu) ku sudah terganggu dengan seminar yang langsung takder kaitan yang mana i bersama partner in crime ku cabut sebaik aje makan tengah ari di otel yang sungguh lazat itu tanpa rasa bersalah pun...heheheeee

Ahadnya lak Biy dengan terujanya mengajak i melihat teater ini dan i berkali-kali menyoalnya samaada teater ini bagus ke tak. Dia yang meyakinkan i dan ditambah lak ada tiket sponsor RM150 per person takkan kami nak tolak rezekikan.

Keluar rumah agak lewat petang itu kerana bermalasan dan dengan bantuan GARMIN kami berjaya sampai ke Istana Budaya 10min sblm tayangan kerana ditunjukkan jalan singkat dan pantas. B rasa berbaloi-baloi membeli GARMIN nie...

Awal persembahan dihiburkan dengan penari-penari teater yang meliuk-liuk tubuhnya.Ala penari la katakan. Kemudian muncul 4 orang kroni lawak cuci. Afdlin seperti kekurangan tenaga, kepenatan agaknya dan masalah kehilangan suara...harap sembuh cepat kerana show must go on, tetapi kekurangan ini berjaya diselamatkan oleh ahli yang lain terutamanya Awie.

Jika ditanya berapa bintang? I akan anugerahkan 4/5 bintang. Jalan cerita sangat lawak dan menghiburkan. Dah kata cerita melayu, part-part sedih memang menjadi rencahla. Tapi memang bestlah. lawak spontan pun ada sehingga awie beberapa kali nampak menahan gelaknya. Jadi memang tak rugi menonton teater ini. Sangat menghiburkan sehingga tak sedar 4 jam berada dalam teater.

Tak pernah tahu yang awie ni pandai melawak dan comel orangnya. maklumlah, imej yang ditonjolkan biasanya mat rock...ganas dan garang. Tapi dalam teater ini dia sangat comel dan rupanya awie ni katik aje..hahaaahaa

Masih punya waktu untuk menonton teater ini kerana kalau tak silap teater ini akan dipersembakan sehingga 8 Nov ini. I Bukanlah peminat afdlin atau kroninya hingga nyatanya i mempromosikan teater ini dan juga movie papadom sebelum ini tetapi i menyokong sesuatu yang kreatif dan mempunyai identiti tersendiri.Jangan hanya mengagungkan karya Hollywood, Bollywood or Koreanwood ajer...karyawan tempatan dan muda kini nampaknya telah membuat facelift dalam industri ini....jadi kita patut menyokong idea-idea mereka.

Walaupun i mendapat tiket free tapi i tetap menyokong cerita tempatan tau. jangan ada seperti sesetengah orang yang memilih, enggan menonton cerita melayu di layar perak katanya low class. Yeala takat cerita jiwang karat, cerita hantu i pun xkuasa nak g tangok tapi karya Papadom dan teater cuci ini lain dari yang lain...cerita lawak yang tak kering gusi dan bukan lawak bodoh terencat nak kena pakai kostum zoo ke apa yea.... FANTASTIC JOB GUYS!

Monday, October 26, 2009

Jom bergalok

Malam sabtu, geng Upin & Ipin sempat meraikan harijadi "Abah" a.k.a PP di Look out Point, Ampang. Walaupun yang diraikan sampai 2 jam setengah lambat akibat sang isteri yang mahu buatkan kejutan pada lakinya, "so call party" berjaya gak dan sekaligus meraikan harijadi ahli kumpulan sorang lagi iaitu Surey. harijadi mereka cuma beza sehari jer...Daripada lampu KLCC cerah hinggalah lampunya dipadamkan-kami masih setia menunggu yang diraikan.

Azah yang pilih lokasi ini. Walaupun ramai yang membebel waktu nak ke sana kerana amat lah jauhhh nyah oooiii...biasanya social gathering kami area subang jaya tetapi kali ini ke Ampang lak. But semua nampak galok2 blako, maknanya puas hati la kan.

Cafe pilihan "HEAVEN" sangat sejuk kerna waktu itu baru lepas ujan, food biasa-biasa aja. View sangat spectacular. Kat sana ada few other happening cafe like Olive & Bread dan berbagai-xingat pe lg. Memang suasana romantik (tema birthday party ini la kot).Jom tengok gambar2:

























Friday, October 23, 2009

Laluinya dengan tabah

Fuhhhh...
Arini ada potluck. Sempana Deparaya- yea kami masih meraikan secara tertutup!
Juga sempena staff senior yang akan bersara tidak lama lagi. Majlis ini bukan anjuran saya,saya menumpang jer...hidup berjirann la kata kan.

Bila potluck apa lagi...sayala yang sangat teruja
Plan asal nk buat spagetti..tapi last minit bertukar kepada menu macaroni bakar dan triffle
Bukan apa, bosan dah makan spagetti
open house aritukan menunya sudah spagetti(TQ kerna hadir!)

Tapi saya sudah berkurun tidak membuat macaroni bakar ni
dan saya tak pernah buat dalam kuantiti yang banyak.

Semalam apa lagi berhempas pulas la masak.
Lepas dinner di restoran ayam penyet jam 10 memulakan misi
first time beb and biasanya jika saya memasak mana ada sukatan
semuanya main agak-agak jer a.k.a belasah jer.

Bila tang nak fill up adunan dengan telur...aaaa panicccc telur tak cukup!!!jam menunjukkan 11 malam. Umah kakak ada 4 biji telur jer dan Mart depan umah dah tutup-yang mungkin dapat selamatkan adalah 7e . So apo lagi dengan nada manja dan tulus minta pertolongan Biy, sib baik semalam dia makan kenyang..so dia tanpa banyak cikadak pergi beli.. Tenkiu Biy!

Tempoh masak adalah 1 jam bagi setiap adunan, so dalam kul 1 sepatutnya adunan pertama masak. Rehat la kejap golek2 atas katil sementara tunggu masak... tetiba tersedar....makkkkkk tepat2 jam 1.30 - berlari jenguk adunan.Adeiiiihhh hangettt sey!!!! Tapi xpea macaroni ni tebal...dia hanget diluar aja.

Adunan kedua : kali ni perlu lebih hati-hati dan tak boleh golek2 lagi dah. Masa sejam diisi dengan menggosok baju... Selamattt macaroni kedua ku dari hangettt..rasanya tak la sedap sangat...tapi eatable larrr walaupun ramai yang memuji tapi i tetap tak puas hati. Anw Trima kasih ats pujian. Markah i beri untuk diri sendiri 6/10. Lain kali mungkin tidak buat lagi, kerana this is not my specialities. Sib baik kakak kesayangan ku dah buatkan sosnya lebih...so i pau jer sos dia dengan penuh manja. Ahaxsss! dan triffle sudah dibuat malam sebelumnya. huhhh

Jam 2.30 Ayooooo...ada 2 file untuk keputusan dan saya masih belum membacanya....Kuatkan semangat dan tabahkan hati-buka fail dan baca...bla..bla..bla... hemmm betull..betulll yea yea setuju...ok ok.. keputusan masih belum diperolehi...tak tahu...haiiiyoooo

G opis...saya dah wenggg....xrekod kehadiran..lupa nk print cap jari...xpeala isi borang jela..jam 8.30...keputusan tak buat lagi... baca lagi sekali ...ok...buat keputusan...mula lambat skettt..alamak tak tahu press ramai lak...ni benciii nieeeee...if tahu kul 9 terus naik..ada2 jer yang tak kena...hemmmm mengeluh sendiri.

Okeh, toksah cakap banyak cakap yang wajib jer-nanti misqoute lakkk. letih nk menjawab ngan superior. Bla..bla...bla... biasala saya tak bisa puaskan hati semua orang.. Pasti ada yang keciwa dan mempersoalkan keputusan saya...tapi as far as my concern, my caution is clear.

Hari yang meletihkan...terbayang periuk belanga di rumah yang masih belum dicuci-malam ni lak ada social gathering...and esok ada Seminar, tak penah pegi hotel tue... Gaya hidup tak sihatla cam gini kerana sepanjang minggu stressssss....

Thursday, October 22, 2009

Bukan niatku

Maaf
Bukan niat ku menjadi seorang yang kejam begini.
Tetapi dalam rentak kerja sekarang perlu bertindak kejam dan tegas.

Kelonggaran yang diberi selama ini nyatanya memakan diri sendiri.
Jadi maafkan saya jikalau saya agak ganas atau kian mengganas...saya terpaksa.
Semoga beban yang dipikul ini semakin ringan dan tak perlu bagi saya mengganas begini
kerana saya tidak suka di chop begitu.

Tapi semua perlu faham dan maklum
keadaan yang memaksa saya bertindak begini. Kan bagus kalau semua orang faham dan mempunyai tujuan yang sama...tapi sayangnya setiap orang mempunyai tujuan yang berbeza dan agenda juga berbeda kan!

Tuesday, October 20, 2009

Whatttt??!

Beyonce's concert postponed?
Pls tell me this is just a rumour. Eventhough im not a big fan of Beyonce but i've bought the ticket and sacrificed lots of invitation and social gathering that particular nite. Not to mention that i have cancelled my cuti-cuti Malaysia because of this concert. Haaaaiyaaaa!

There are yet any official annoucement on the cancellation. I am hoping that the show will go on and if not-*pls refund my money RM307 cash hokeyyyy!!!. I dont know why the concert postponed/cancelled- but i guess because of strict requirement and fusty rule that Beyonce has to wear something decent and proper at her concert in Malaysia.....daaaa she is not even a muslim that requires her to cover aurah or what. Haiyaaaa....pls dont misjudge my statement.

Why must impose that regulation to the outsider? why dont imposed it to the local???Put a regulation saying that those who want to watch the concert must not wear tube top, showing cleavage, hot pant etc. If i m Beyonce i pun tak heran nk datang ke Malaysia if peraturan merepek macam ni.

Trust me, those who come to watch the concert are intolerable sexier then the performer. Like what happened when Pussycat Dolls came to Malaysia few years back! Huhhh...it was hot bebb!the venue was @ Sunway lagoon so the people dress up like watching concert in hawaii. It is ashamed when u ask your guest to dress up nicely-covering everything but even your own daughter wearing sexy cloth. daaaaa.....

Friday, October 16, 2009

Makan lagi...

Alahai macam mana nak kurus nie???
Semalam melantak Sushi tak hingat..siap lawan pinggan sapa paling tinggi lagi
mentang-mentang la staff ada member kad and semalam tarikh akhir promo RM2 sepinggan memang la we all makan habis habisan.

Arini lak g melantak Vivo, Chezy and choc definitely my choice. sampai tak larat nk angkat mata dah...adeiiii macam mana nak kurus??? Esok lak janji ngan b nak jogging (sebab B dh merajuk siap cakap i dah pandai melawan dia...daaaa so untrue!)

Honestly memang i put on weight...and i should do something bout that. Tapi i don't think jogging will make me slim but of course la exercise will make u healthier....hemmm okeh-kuat kan semangat untuk berjogging sok keh.

PAPADOM

Thumb up for dis movie. Sangat lawak dari awal sampai abis. No wonder menang award di asia filem awards (if i m not mistaken) even the movie are yet to be shown in cinema.

Tak rugi and tak nyesal g tgk papadom ni. Eventhough pergi on weekdays showtime @9.00 pm di Sunway Pyramid tapi cerita ini very entertaining and at the same time will touch your heart. It is a good and creative film-well done to Afdlin Shauki.Definately not a stereo type of cerita melayu.

This is the synopsis of the film which i copied it from www.budiey.com

Sinopsis Filem PapaDom:
Mengisahkan Saadom adalah seorang pengusaha kedai makan yang terlalu kuat bekerja sehingga berjaya mengejar impian hidupnya, namun dia gagal dalam tanggungjawabnya sebagai suami kepada Munira dan ayah kepada Miasara. Situasi ini berubah apabila Saadom kehilangan isteri kesayangannya yang mati dalam satu kemalangan ketika ingin melihat anaknya menerima anugerah di sekolah selepas suaminya memberikan alasan sibuk. Sebelum itu, Munirah sempat berpesan agar suaminya akan sentiasa menjaga anaknya seperti mana menjaga kerjanya. Sejak itu Saadom tidak lagi seperti dulu, ke mana saja anaknya berada dia sentiasa berada di sisi. Sehinggalah saat berpisah apabila Miasara ditawarkan untuk melanjutkan pelajarannya di IPTA. Miasara tidak lagi mahu ayahnya mengikutnya ke Kuala Lumpur dan mengugut akan berhenti belajar sekiranya tidak patuh arahannya. Saadom akur dengan kehendak anaknya, namun di sebalik itu Saadom punyai rancangan untuk memohon jawatan sebagai tukang kebun di IPTA tempat anaknya belajar agar dapat sentiasa melihat anaknya.

Thursday, October 15, 2009

Thank you sayang!


Ini foto kek yang suami saya suprisekan saya (which i just uploaded)

Ni foto2 time overnite di Cameron ondaway back to KL after HR aritu. Biasalah if nk kira nie dh masuk 3/4 kali g cameron highlands. Tapi laki ku memang gemar ke Cameron Highlands. Dont know Y but faham la dia sukakan cuaca dan ketenangan di sana. His aim sebenarnya nak ke Boh Sungai Palas, tapi unfortunately we all sampai di tanah rata jam 4.30 ptg n dah tak dibenarkan ke Sungai Palas tu lagi dah coz dah tutup. Eventhough we all overnite there tapi the cafe close on Monday.huhuuuuuhhuhuh.. sian Biy-so we will go again lah! mayb onway back raya Haji ni lak. Yea,,,,laki ku sangat gemarkan Cameron Highlands!

If di cameron mesti la ada bunga-bungaan. Sempat la melaburkan wang untuk membeli bunga-bungaan nie and sib baik bunga-bunga tue bertahan sehingga majlis open house ku which is a week later

Me and Biy celebrate my birthday@ Equatorial Hotel since we overnite there. Having steamboat mlm tue. The set is min for 2 pax tapi portion dia like 4 pax tau. So perut masing-masing dh mcm belon


Hubby yang suka melompat-lompat. B captured 1 pic i melompat gni gak tapi nmpk peyot i membuak-buak. malu la i,,,so i wont paste here. I mesti nk post gambar2 i yang control cun beb! seperti di bawah ini (sila scroll)


Haaa ini contoh pose jelitawan.kehkehkehkeh...


Kata g cameron Highlands...so gambar stoberi ni sebagaii bukti...nyummy Biy suka sangat buah ini sehingga dia kena gastrik coz buah ni kan asictic...sian Biy!


Yeaaahhh... me with pose jelitawan. Tapi terlebih senggih lak. Pencarian NONA mesti kalah sebab senyuman ini tak nampak ikhlas.



Benda wajib dilakukan bila di Cameron Highlands ialah ke Raju's Farm-order belgium Stoberi waffles, strawberry aiscream and Strawberry with caramel.

Huhhh...heaven! Ini fav Biy

Manakala ini lak My Fav!


He really enjoyed it.


Nota kaki:

Ingatkan Biy dah tak celebrate my birthday lagi considering we all dh celebrate di Cameron Highlands. Suprisingly he still belikan me cakes and woke me up from my sleep sharp @ 12am on 30th, siap pasangkan lilin dan extra garnishing lagi dengan stoberi yang dibawa balik dari Cameron ni tanpa pengetahuanku-Dia suka sgt buat suprise haiyaaa-rasa2 ada ambil gmbr tp still in DSLR (will upload later) tq darling for the afford and for the precious moment! i really appreciate it. LOVE U DEAR