Wednesday, June 4, 2014

Amsyar's 3rd Birthday

Lupa sebenarnya nak blog pasal bday Amsyar..nanti bila ada masa and kesempatan akan blogkan pasal bday Amsyar ini. Tapi saya tak janji tau..tau tau

Short

Hello again. Latest update, pindah office lagi. Office konsep baru kaedahnya. Office baru ini semua adalah see thru.So no more korek-korek idung and garuk-garuk tak bertempat yea lalalalaa..bilik bos pun dah macam dalam aquarium. Hahahaahahaaa ada berani??? the concept is open and see thru. everything is made from glass except the floor, syiling and chairs . the rest dari kaca termasuk meja kauuu. Sound hebatkan. yes it is. well i ok jer. i kan pernah kerja like in pan house-to the apartment- to the flat and now jadi squatters. well life must go on. lagi pun the kuli mesti menurut perintah yo dookk... g opis baru tak mau gaduh-gaduh tau. duk diam-diam buat kerja k. Another 2 more weeks mak ner g Sabah. Kerja la bukan berlibur. Mak tokleh nak imagine mcm mana hidup mak akan jadi nanti sebab so far paling lama tinggalkan si comel mak tu hanya 4 hari and tiu pun mak memeng dah menonggeng. ini nak tengok mak sasau nanti bolehla. INi dah jadi post luahan rasa pulakkkk... okla dah tak short nie. bye lah!

Wednesday, January 29, 2014

penjimata 2014

Jenguk sebentar ke blog yang dah bersawang ni. Basically xtahu nak post apa pun. 2014 so far ok. Tapi sedang merangkapenjatan kaw kaw punya.tapi xla strict sangat.kesan pun tidaklah drastik sangat. Apa yang dijimatkan? Hmmm... Ini baru belajar2 nk jimatla. 1. Kurangkan makan di luar. Maknanya lebih kerap masak. 2. Cuci kereta sendiri. Belum cuba buat lagi, tapi mcm berminat. 3. Bercucuk tanam. Setakat ni belum dapat kutip hasil lagi. 4. Pastikan setiap bulan, ada membuat simpanan..sikit pun jadilah. 5. Kalau makan di luar, kerap order air suam berbanding air yang berperisa. 6. Kurangkan penggunaan elektrik. Masih blaja lacm mana nk jimat tang nie. 7. Instead ke pasaraya, hanya akan ke kedai runcit atau mart sahaja dan membeli barang keperluan yang terputus dan yang disenaraikan sahaja. 8. Kurangkan aktiviti eksperiment resipi...ini untuk elakkan pembaziran. 9. Menggurangkan penggunaan kad kredit.outstanding bayar cepat2.. Setakat ni itu aje yg terfikir.masih mencari2 apa lg yg nk dan boleh dijimatkn. Harapnya sedikit sebanyak dpt la membantu. Bukanlah apa, cuma at one point of time we need to change kan, whether we like it or not...semoga dipermudahkanlah hendaknya.

Thursday, January 2, 2014

WELCOME 2014

Salam 2014, Macam biasa, just a short entry. Wishing you Happy New Year. Hope this year will be smooth sailing and 2014 will be a fabulous year with full great achievements and experiences. For that reasons i pray for 'hati yang tabah'. Azam tahun baru? ku simpan sendiri. -xoxo-

Monday, July 1, 2013

berkhidmat la sangat..

harini ulang tahun ke6 dalam perkhidmatan.syukur alhamdulillah sebab diberi rezeki dan ketabahan.cuma perlu lebih tabah lagi....harap dapat bertahan, tapi jika xdapat bertahan yakin itu ketentuan.  itu je nak ckp..esk kes  nite...outstation nih,,,anak n ayah sakit di rumah n d kampung...ko berkhidmat...apa ntah yg ko kejarkan pun tak tahu!!!
dalam dada ALlah sahaja yg tahu.sungguhku rasa terbeban

Thursday, April 25, 2013

Amsyar Ihdzar turns 2

Amsyar will turn 2 years this Saturday.Yeyy... Innitially i plan to throw a simple birthday party for him. But because of super duper crazy life mummy gone thru right now, i dont think so i can manage. HUhhhh...sorry son. But mummy promise that at least there will be a cake and a birthday song to you.

Son,

The happiest moment in mummy's life was the first time u look at me after u born and i know u will have a special place in my heart. i am so proud to have you in my life though mummy's life is so bumpy and not smooth sailing. I m sorry if sometime mummy like loosing my temper and you are the one that mummy would blame.. Mummy know that i m not a good mum and far from perfect but mummy is trying very hard son.

Thank you for being such wonderful son although most of the time u r beyod my control but mummy know that you grow very well. Mummy pray that u will be a anak yang soleh, penyejuk hati mummy and abah, berjaya dunia dan akhirat, moga dapat mendoakan mummy bila mummy tiada kelak. InsyaAllah. Mummy love u very much son like nothing else in this world. 

Happy 2nd Birthday Amsyar Ihdzar Bin Bikhairin Ihdzar.   


Thursday, December 27, 2012

resipi nasi lemak simple

Sambal Sotong:

2 ekor sotong (sekor sorang) hehehe 
3 ulas bawang merah 
1 ulas bawang putih 
1/2 inci halia 
3 sudu cili  giling 
2 sudu air asam jawa 
1 sudu gula 
garam 

cara2:
1. tumbuk hingga lumat bawang dan halia 
2. tumis bahan yg ditumbuk dan cili giling hingga garing 
3. masukkan sotong 
4. masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa 
 5.kacau hingga sebati dan angkat. jgn masak terlama jika tidak sotong akan liat 
Sambal  Bilis:

ulangi langkah yg sama. tambahkan  air jika terlalu kering .

Nasi :

2 pot beras 
1 inci halia 
2 sudu santan pekat 
garam 
1 sudu gula
2 helai daun pandan

tanak nasi macam biasa . sukata n  air  macam biasa k. itu basic dik.